Skorstensfri eldstad en alternativ kamin

Många drömmer om att ha en öppen brasa i sitt hem, men inte alla har möjligheten att installera en klassisk kamin. Kanske saknar ditt hem skorsten eller den nödvändiga plats som en traditionell braskamin kräver.

En möjlighet är att införskaffa en skorstensfri eldstad. Det finns flera olika varianter och storlekar av kaminer som inte kräver skorsten.

  • Etanolkaminer, förbränner bioetanol som framställs av naturliga råvaror.  Precis som en vanlig öppen spis, ger etanolkaminen ifrån sig både ljus och värme, dock ej i samma grad som pellets eller vedeldade brasor. Etanolkamin kallas ibland dekorationsbrasa eftersom de främst används som ögongodis. Skorstensfria etanolvärmda eldstäder, kostar allt från 2000kr uppemot 20000kr.
  • Gasolkamin, är ett annat bra alternativ till ordinära kaminer. Precis som namnet antyder är eldas gasolkaminen  med gasol, ett förnyelsebart fossilt bränsle. Gasol-gas har rykte om sig att brinna rent och effektivt. Kaminer av detta slag kan användas såväl ute som inomhus.  Eftersom det rör sig om en skorstensfri eldstad är det brukligt att denna kompletteras med en fläkt.

Att köpa skorstensfri eldstad

Innan du bestämmer dig för att köpa en viss skorstensfri eldstad bör du försäkra dig om att ett antal saker.

  • Se till så att etanol- eller gaskamin är kvalitetsmärkt. Om så inte är fallet välj då en annan produkt.
  • Förbered så att du har en brandsäker plats att placera din nya eldstad.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *